home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


lasersnijden

 

lasersnijden

Lasersnijden is een lasertechniek om nauwkeurig, snel en flexibel te snijden in bijvoorbeeld metaal (staal, rvs, aluminium, koper, messing, titanium), glas, hout, keramiek, textiel, perspex (acrylaat), laminaat (of gelamineerd hout), rubber, kurk, leer, steen.

Methode en voordelen
Door bundeling van het laserlicht op een zeer gering cirkelvormig oppervlak kunnen materialen gesneden worden. Door de bundeling met een breedte van een fractie van een mm is de temperatuur ter plaatse zeer hoog en smelt en verdampt het materiaal over een geringe afstand waardoor een zeer smalle "zaagsnede" of bijvoorbeeld een klein gaatje ontstaat (nauwkeurig, zeer smalle zaagsnede). 
De hitte zorgt ervoor dat er geen scherpe randen met bramen komen (afbramen als nabewerking is niet nodig). 
Er is geen fysiek contact tussen laserkop ("zaagmachine") en het plaatmateriaal. Hierdoor ontstaat er minder trilling en resonantie, blijven er geen resten van het materiaal achter (er is immers geen zaagblad), er is geen invloed van de conditie van een zaagblad (nauwkeurigheid).
De snelheid waarmee gesneden wordt, is o.m. afhankelijk van het soort materiaal, de dikte van het materiaal, het soort laser en het vermogen van de laser; de snelheid is daarmee 50 cm (metaal) tot 10 m (kunststof) per minuut (hoge snelheid).
De lasersnijmachine wordt aangestuurd door programmatuur. Door specifieke programmatuur kan de lasersnijmachine ook complexe vormen uitsnijden en op elke gewenste plek van een plaat beginnen met snijden (grote vormvrijheid, flexibiliteit). 
Door programmatuur wordt ook de meest economische indeling gemaakt om zoveel mogelijk vormen uit een plaat te halen (weinig materiaalverlies). 
Door de redelijk hoge snelheid komt er weinig warmte in het materiaal, waardoor het materiaal meestal weinig vervormt en waardoor ook zeer dun materiaal goed te snijden is (nauwelijks vervorming, flexibiliteit).

Voordelen
- zeer smalle snede
- nauwkeurigheid
- nauwelijks vervorming
- grote vormvrijheid
- weinig materiaalverlies (hogere efficiëntie)
- flexibiliteit (programmeerbaar geautomatiseerd proces; verschillende materialen snijdbaar)
- nabewerken als afbramen vrijwel niet nodig
- hoge snelheid t.o.v. andere snijtechnieken
- bij grotere hoeveelheden economisch nog aantrekkelijker.

Nadelen
- duurder dan snijden met een zaagblad
- duurdere apparatuur nodig
- programmeren noodzakelijk.

Opmerkingen
- Lasersnijden zonder gas wordt toegepast bij het lasersnijden van hout, kunststof, papier, textiel, keramiek. Deze techniek wordt lasersublimeersnijden genoemd.
- Bij de hoge temperaturen moet oxidatie van de snede worden tegengegaan (zuurstof uit de lucht). Daartoe worden bijvoorbeeld de gassen helium (duur), argon of stikstof toegepast. Het gas dat toegepast wordt, is afhankelijk van het materiaal dat gesneden wordt en de gewenste kwaliteit van de snede. Wanneer de kwaliteit van de snede niet zo belangrijk is, kan gebruik gemaakt worden zuurstof (alleen bij staal te gebruiken) of perslucht; hierdoor kan het snijden van de laser sneller gaan. Nadeel is dat de snede geoxideerd kan zijn en minder nauwkeurig is. 
- Zuurstof als gas is goedkoper dan de andere gassen, maar bij zuurstof treedt een oxidehuid op (niet wenselijk bij bijvoorbeeld poedercoaten als nabewerking). Het handmatig verwijderen van de oxidehuid kost overigens ook tijd en geld.
- "Wanneer u het product wilt verchromen of verzinken, raden we aan om het plaatwerk eerst een beitsbehandeling te geven. De oxidehuid wordt hierdoor verwijderd, waardoor handmatig verwijderen niet meer nodig is."
- Lasersnijden van niet-metalen is al mogelijk vanaf een vermogen van 20 W, van metalen vanaf 100 W; veel lasersnijmachines hebben een bereik van bijvoorbeeld 40-100 W of 40-400 W.
- Met een speciaal palletmagazijn kunnen bepaalde lasersnijmachines volautomatisch (onbemand) werken. 
- Een lasersnijmachine kan ook graveren: het lasergraveren of lasermarkeren, afhankelijk van de toepassing. (Soms wordt over lasersnijden gesproken maar wordt eigenlijk lasergraveren bedoeld.)
- Voor het snijden van buizen wordt een speciaal type lasersnijmachine gebruikt, de buizenlaser snijmachine.

Toepassingen komen voor in bijvoorbeeld transport (vliegtuigbouw e.d.), scheepsbouw, machinebouw, bouwwereld, kunst, speelgoed, sieraden, maquettebouw. Voor veel specifieke toepassingen zie de site van Trotec.


lasersnijden, metaal, nauwkeurigheid (feijen metaaltechniek):


lasersnijden, metaal van balkon (kinkelder metal solutions):


lasersnijden, (schuim)rubber (trotec):


Met dank aan Kinkelder metal solutions, Feijen Metaaltechniek, Modelstaal, Singeling, Prozee en de fabrikant van lasersnijders Trotec Lasers.

Eng. laser cutting