stikstofcrisis en de betrekkelijke eenvoud die op te lossen *)

"Stikstof" is de verzamelnaam voor allerlei stikstofverbindingen. De stikstofcrisis is ontstaan door een extreem lage, maximale grens te stellen aan de hoeveelheid stikstof-depositie (stikstof-neerslag) in en in de buurt van natuurgebieden die benoemd zijn tot Natura 2000 gebied. 
De stikstofcrisis zorgt ervoor dat er in grote gebieden vrijwel geen woningen meer gebouwd mogen worden en bijvoorbeeld veel boeren hun grond moeten afstaan.


De stikstofcrisis heerst alleen in Nederland en heeft uitsluitend betrekking op de stikstof-depositie van NOx (stikstofoxiden) en vooral NH3 (ammoniak), de op de aarde neergedaalde vorm van die specifieke stikstofverbindingen. Stikstof-depositie is de hoeveelheid stikstof die op de vegetatie en op de bodem neerkomt. Bij de andere vormen van stikstof is er geen probleem: daarvan zijn Europese eisen en Nederland loopt netjes in het gareel van die strenge EU-normen. 
Overigens, de stikstof-depositie is in Nederland de laatste decennia al met 2/3 afgenomen.

In dit artikel wordt met "stikstof" de stikstof-depositie bedoeld. Met milieumensen wordt iedereen bedoeld die te maken heeft met het milieu, uit overheid, onderwijs, media e.d.
De rode teksten zijn de problematische zaken, de groene geven openingen de crisis en de oorzaken op te lossen.

Probleem

Er kunnen in Nederland nauwelijks meer woningen worden gebouwd, boeren moeten land afstaan en zelfs schone industrie is vrijwel onmogelijk door:

Hoe komen we uit de stikstofcrisis?

Onmiddellijke oplossingen om uit de door Nederland zelfgeschapen stikstofcrisis te komen:

Verder is zeer wenselijk en voor velen noodzakelijk:

Andere factoren die een belangrijke rol speelden en nog steeds spelen bij de stikstofcrisis

Documentatie
- Natura 2000 Gebieden

- Natura 2000 Standaardgegevensformulier (SGF)

- Natura 2000 Site (begrijpelijk nogal eenzijdige informatie)


*) Met dank aan "De Stikstoffuik - politici in de ban van de ecolobby" van Arnout Jaspers (uitgave Blauwburgwal)
(Terug)

**) In de documentatie wordt vrijwel nooit over de feitelijke grenswaarden (KDW's) bericht en in het geheel niet over een neutrale motivatie van die waarden. In de zeldzame documenten is dan meestal sprake van mol in plaats van gram. Het vermelden van het aantal gram heeft het voordeel dat het zeer duidelijk aangeeft hoe veel of hoe weinig het is.
(Terug)